Saatler Son Haber

17 Ekim 2013 Perşembe

Kökenleri Açısından Yin ve Yang

En erken Çince karakterler için yin ve yang bulunan yazıtlar üzerinde yapılan "kehanet kemikleri" (çeşitli hayvanların iskelet kalıntılarının kullanılan kehanet, eski Çin gibi erken uygulamaları en azından M.Ö. 14. yüzyılda). Bu yazıtlarda, yin ve yang basitçe açıklamaları gibi doğa olayları hava koşulları, özellikle güneşin hareketi. Gün boyunca güneş ışığı var (yang) ve gece güneş ışığı eksikliği (yin). Göre en erken kapsamlı sözlük Çince karakterler (ca. 100 CE), Xu shen'in Shuowen jiezi (Açıklayan Tek komponentli, Grafikler ve Analiz Bileşik Karakter), yin ifade eder "kapalı bir kapı, karanlık ve south bank ve bir nehrin kuzey tarafında bir dağ." Yang ifade eder "yükseklik, parlaklık ve güney tarafında bir dağ." Bu anlamlarıyin ve yang kökenli günlük yaşam deneyimi erken Çince. Köylüler bağlıydı için güneş ışığı aydınlatma ve onların günlük yaşam rutinleri. Ne zaman güneş çıktı, onlar gidecekti alan çalışmalar yapmak; güneş aşağı gitti, geri getireceklerdi eve dinlenmeye. Bu güneş-merkezli günlük desen saatler ne zaman geri alınacak besbelli yol açtı kavramsal bir iddia: yang hareket (dong) ve yin dinlenme (jing). Planını kullanımları, yin ve yang bağımsız olarak varolan ve bağlı değildi. İlk yazılı kayıt bu iki karakter kullanarak birlikte bir ayet görüntülenir Shijing (Kitap Şarkıları): "Bir manzara görüntüleme hill, arıyor yinyang." Bu da göstermektedir ki yang , sunny side ve yin , gölgeli tarafı hill. Bu güneşin de etkisi var aynı anda tepenin üzerinde.

2. Bu Yinyang Okulu

Göre Sima Tan (Ssu-ma Tan, ca. 110 ECB), bir okul vardı öğretim sırasında "İlkbahar ve Sonbahar" (770-481 ECB) ve "Savaşan Devletler" (MÖ 403-221) dönemler adını taşıyordu yinyang. O bu listeler yinyangokulu yanında beş diğerleri (Konfüçyüs, Mohist, Yasalcı, Fatalist, ve Taocu) ve tanımlar teorisi olarak araştırılması", shu [sanat] yin ve yang." Ona göre, bu okul odaklı fal ve şans araştırdı desenler dört mevsim. Diğer bir deyişle, yinyang okul ile ilgili oldu kehanet yöntemleri ve astronomi (disiplinlerin farklı değildi, bir de erken Çin, antik dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi) ve calendrical sanatları (gerektirdiği çalışma dört mevsim, sekiz yerleri, oniki du [önlemleri] ve yirmi dört shijie [süreler]). Tıpkı Confucians (rujia) saflarına ortaya çıktı rushi ("alim-baylar") kim sivrildi ritüel ve müzik, bu yingyangokul geldi phoenix ("tarifi-baylar") uzman çeşitli ebced disiplinler olarak bilinen shushu ("number-sanat"). Bu shushu dahil homestar (astronomi), frank (takvim tutma), wuxing ("beş aşamada" korelatif teorisi), zhuguai (kaplumbağa kabuğu kehanet), zazha (falcılık) ve xingfa (yüz okuma). Han hanedanı chronicle Shiji (Kayıtlarına Tarihçi) listeler Zou Yan (305-240 ECB) temsilcisi olarak yinyang okul kim hakkında derin bilgiye sahipti teorisi yinyang ve yazdı yaklaşık yüz bin kelime. Ancak, onun eserlerinden hiçbiri günümüze gelmiştir.

Tarafından Han hanedanı (M.Ö. 202-220 CE), yinyang ile ilişkili bulunmuştur wuxing ("beş aşamada")korelatif kozmoloji. Göre "Büyük Plan" bölüm Shujing (Klasik Belgeler), wuxing ifade eder maddeler varsa malzeme belirli fonksiyonel özellikleri: su söyleniyor ıslatın ve inmeye; yangın söyleniyor blaze ve ascend; ahşap söyleniyor eğri veya düz olması; metal söyleniyor itaat ve değişim; toprak hangisinde vermek tohum ve bitkiler. Wuxing kullanılan ebced kümesi olarak sınıflandırıcılar açıklar ve yapılandırma değişik ölçeklere göre değişim. Sözde yinyang wuxing eğitim - bir "erken Çince çalışma yönünde girişimi dışında bir metafizik ve kozmoloji" (Chan 1963: 245) - bir füzyon oldu bu iki kavramsal şemaları için uygulanan astronomi ve mantic sanatlar.

0 yorum:

Yorum Gönder